Kirándulás Erdélyországban 2010.08.17-22.

Erdélyországban jártunk
                  (A VMDK Szegedi Tagozatának kirándulásáról)

Lehetne sorjázni a szebbnél-szebb jelzőket idei egyesületi kirándulásunk leírása közben. Merthogy az 2010. augusztus 17-22-e között megtett utunk felejthetetlen volt, azt hiszem ebben mindannyian – 32-en voltunk az erdélyi kiruccanáson – megegyezünk. Velünk utazott még egy 31 fős makói csoport is, akikkel sikerült megismerkednünk, megbarátkoznunk.
Hogy merre jártunk? Első napon bekukkantottunk a kiskóhi medvebarlangba, megcsodáltuk a színes cseppköveket, a medvecsontokat és gyönyörködtünk a barlangot körülölelő szépséges tájban. Voltunk a kicsiny ékszerdobozban, Torockón. Sokan már nem első ízben látogattak ebbe a faluba, ahol „kétszer kél fel a nap”, tudniillik a Székelykő-hegy a pitymallat után egy ideig eltakarja és csak akkor engedi be újra a faluba, amikor már magasabban jár az égen…Aztán sokan meg is mászták az 1129 méter magas hegyet, ami nem kis teljesítmény az alföldi rónaságok emberétől, annál is inkább, mert a csúcs magasabb, mint a Kékestető (1024 méter), Magyarország legmagasabb hegye. De felmásztunk Toroczkayak Torockószentgyörgy közelében található romvárához is, méghozzá szinte mindegyik résztvevőnk, nemtől és életkortól függetlenül. A 63 fős csoportból a csoportképek tanusága szerint legalább 43-an feljutottunk erre a csodálatos helyre, ahonnan páratlan kilátás tárult elénk.
Azután megjártuk a Fogarasi havasokat, napoztunk a Bilea-tónál, szörnyülködtünk a magas hegyek láttán (2230 méteren voltunk), egyesek libegőn is ültek, úgy tekintették meg a nem mindennapi panorámát. A Kézdivásárhelyhez közeli Bikfalván szálltunk meg, onnan látogattunk el Zágonba, Mikes Kelemen szülőfalujába, csakúgy, mint Csomakőrösre, ahol Kőrösi Csoma Sándor szülőházát, múzeumát és keresztelő templomát tekintettük meg. Innen Gelencére vezetett utunk, s a köszöntő székely kapu alatt áthaladva megnéztük az UNESCO Világörökség részét képező 13. századi római katolikus templomot. Kézdivásárhelyen a Céhtörténeti Múzeumban gazdag kiállítást láttunk, meg azt a különleges tárlatot, amely 247 pár beöltöztetett népviseletes babából áll és amelyet az erdélyi gyermekek készítettek, természetesen szüleik, nagyszüleik segítségével. Láttuk az udvartereket, Gábor Áron rézágyújának mását, s a nagy székely ’48-as szabadságharcos impozáns szobrát a város főterén. Szemet gyönyörködtető látványban volt részünk Alsócsernáton, ahol Haszmann Pál néprajzi múzeuma emlékeztetett bennünket a régmúlt mezőgazdaságában és háztartásában használt eszközökre. De nem feledjük el Haszmann Pál üdvözlő beszédét sem, amely éppen augusztus 20-án, Nemzeti Ünnepünkön hangzott el, s lelkesítő hatása volt mindnyájunkra, hiszen magyarságféltése, nemzeti tudatra ébresztése és emberiességünk szilárdítása volt a vezérmotívuma a kiváló orátornak.
Prázsmár, a neves szász erődtemplom szintén az UNESCO Világörökség része, a kettős várfalba beépített 272 tároló és lakóhelyiség, s maga a templom egyedülálló és páratlan látványosságot biztosít minden odalátogatónak. Nemkülönben a Szent Anna tó, ahol kellemes kikapcsolódás várt bennünket, fürdéssel egybekötve. Egy kisebb csoportunk megtekintette a Mohosi tőzeglápot, majd mindannyian felkapaszkodtunk a torjai büdösbarlanghoz, amely Erdély és egyben Európa egyik leghíresebb mofettája, mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségeket gyógyít a kiáramló kénes illatú gáz. Tíz percet időztünk a barlangban (ennyi engedélyezett), majd haza felé tartva Bálványos-fürdőn megsimogattuk Mukit, az egyedül élő szelíd medvét…
Balázs László idegenvezetőnk és Korom István lelki vezetőnk gondoskodtak arról, hogy kiválóan érezzük magunkat, egy hétre felejtsük el az itthoni mindennapi gondokat, problémákat és feltöltődve térjünk haza Erdélyországból. Merthogy úgy tértünk haza. A bevezetőben használtam az „ebben mindannyian megegyezünk” kifejezést, azt hiszem most ez újra ide kívánkozik.
Ahogyan mi már most kívánkozunk vissza, a zöld lankákkal, legelőkkel, fenyvesekkel, kicsiny patakokkal, békésen legelésző gulyákkal, nyájakkal, zord, de mégis barátságosan fogadó hegygerincekkel teli és végtelenül gazdag élményt nyújtó csodálatos – Erdélyországba.

Kisimre Ferenc,
 utastárs

 

Akiknek sikerült…és akiknek majdnem!

2010.augusztus 18-án szerdán délelőtt egy hatnapos erdélyi kirándulás keretében 63 fős csapatunk nekivágott a toróckószentgyörgyi várhegy megmászásának. A közel 3 kilóméteres úton mintegy 300 méter szintkülönbséget kellett leküzdenünk. A Thoroczkayak várának romjai közé végül 42-en jutottunk fel a makaiakból, pécsiekből és szögediekből álló társaságból.

Ez a délelőtti túra azonban csak bemelegítés volt délutáni célunk a torockói Székelykő meghódításához. Itt ugyanis már közel 500 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenie annak aki célhoz akart érni.
Ez az újabb kihívás már alaposan próbára tette állóképességünket de végül 13-an feljutottak közülünk az 1128 m magas csúcsra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.

A csúcsra jutottak névsora érkezési sorrendben:
Kádár Attila
Balázs Róbert
Vig Zoltán
Szabó Erzsébet
Fazekas Erzsébet
Joó Imre
Babcsányi Izabella,
Nikolas de Lamberterie
Babcsányi János
Babcsányi Katica,
Pónya László
Pónyáné Gyenis Veronika
Gyenis János.
Aki sikeresen leküzdötte ezt a magasságot, teljesítményét oklevéllel is igazolhatja, amennyiben kiváltotta azt a torockói hitelesítő hivatalban.

A csúcshoz közel jutott a második tábor közössége: Nagy Imréné Rózsika, Gyenisné Brunner Gyöngyi, Szabóné Nagy Andrea, Laskovity Ida, Szentpéteri Imréné Kati, Síposné Pánczél Ilona, Miglinci Mihály, Tomai Jenő és Nagy Abonyi Attila.
Nekik még  mintegy 100 méternyi szintkülönbséget kellett volna leküzdeniük, de úgy döntöttek, hogy többet ér, ha a csapat épen és egészségesen, egymást segítve, összetartva jut le a hegyről.
Így is történt. A megpróbáltatások, karcolások, kisebb esések, megcsúszások ellenére mindenki épen, egészségesen telepedett le az esti vacsora mellé a helybéli fogadóban.
A Székelykő meghódítása alkalmával szinte mindenki erején felül teljesített, a csapatszellem és az egészséges versengés hajszolt bennünket egyre feljebb. Bele sem gondoltunk, hogy tapasztalt hegyi vezető nélkül vágtunk neki ennek az útnak. Így még jobban örülhetünk sikeres földetérésünknek.

 

Szeged, 2010. szeptember 9.
Nagy Abonyi Attila

 

 

 

”KIRÁNDULÁS   ERDÉLYORSZÁGBAN”

2010. augusztus 17-22

 Bélyegkép a 2007. október 28.., 11:32-kori változatról                                                                                                                 kép                                                                                               

   „…Székelyek, ott a bércek szikla-mellén,
üljetek mellém!
Magyarok ott a Tisza partján,
magyarok ott a Duna partján,
magyarok ott a tót hegyek közt
s a bácskai szőlőhegyek közt,
üljetek mellém.
Magyarok Afrikában, Ázsiában,
Párizsban, vagy Amerikában,
üljetek mellém!...”

 

  • 1. nap. Augusztus 17. kedd

Utazás meseszép tájakon Torockóra

5.30 : Gyülekező Makón a Penny Market parkolójában.
6.00 : Indulás légkondicionált, kényelmes, korszerű autóbusszal..
Útvonal: Szeged (itt is fel lehet szállni az autóbuszra) – Orosháza – Békéscsaba - Méhkerék- határ- Nagyvárad-Belényes- Kiskóh.
12.00-13.30 Megtekintjük a kiskóhi medvebarlangot, Európa egyik leggazdagabb és leglátványosabb cseppkőbarlangját. A barlang bárki számára végigjárható, belső utakkal és művészi megvilágítással.
14.30 Indulás a meseszép Erdélyi Szigethegységen keresztül Torockó felé.
Kb.17..00-ra érkezés Torockóra, Erdély legszebb fekvésű falucskájába. A falu lakói ma is döntő többségükben magyarok. Ez az a falu ahol kétszer kel fel a nap, mert miután reggel megjelent az ég alján, eltűnik a Székelykő mögött, majd később előbukkanva”újból felkél”.
20.00: Szálláshely elfoglalása, majd vacsorázás.
Szálláshely: egymás közvetlen közelében lévő családi házakban, benne 2 ágyas szobákkal, minden két szobára jut 1 wc, zuhanyzó.
Vacsora: meleg leves, főétel, és hozzá eredeti házi szilvapálinka.(ha minden jól megy, egy kis sütemény is az asztalkára kerül).

2. nap. Augusztus 18. szerda

Torockó-Ordas-kő-Torockószentgyörgyi vár

9.00 Ébredés, majd közös reggelizés..
10.00 Megtekintjük közösen Torockó főterén a Néprajzi Múzeumot, majd a különlegesen szép unitárius templomot..
Ezután kezdetét veszi egy különleges túrázás a torockói hegyekben. Felmegyünk a Székelykővel szemközt fekvő Ordas-kőre. Innen gyönyörű látvány tárul elénk: szembe a Székelykő, és körös-körül az Erdélyi Érchegység csúcsai. Miután kigyönyörködtük magunkat, „átsétálunk” egy különleges helyre, Torockószentgyörgyre. Itt bevesszük a Thorockaiak várát, majd elmesélem a vár történetét. Ezután teljesen sík terepen szépen hazasétálunk a mi Torockónkra.
Ez az egész napi túrázás, egy közepesen nehéz túrázásnak felel meg, vagy egy kicsivel többJ.. Aki nem szeretne túrázni, ők a múzeum és a templom megtekintése után egész napos szabadprogramon vehetnek részt. Lehet sétálgatni Torockón és a falu körül, majd ha csatlakozni akarnak hozzánk, akkor a délutáni órákban autóbusszal átjönnek Torockószentgyörgyre, és együtt bevesszük a várat, majd indulunk vissza a szálláshelyre.
19.00: A jól megérdemelt vacsora, majd a napi élmények megbeszélése a falu túraoklevelet adó kocsmájában.

3. nap. Augusztus 19. csütörtök

A csúcsok csúcsa! A Fogarasi-havasok!

7.00 körül ébredés, reggelizés
8.30: Indulás Nagyenyeden keresztül a Fogarasi-havasok legmagasabb csúcsai közé.
Kb. 11 óra körül érkezünk a hegyek alá. Innen autóbusszal megyünk fel a hegység egyik legszebb pontjára, a 2034 méter magasan fekvő Bilea-tóhoz. Itt megpihenünk, és akinek van kedve strandolhat, vagy egy közepesen nehéz, 55 perces sétával eljuthat a 2230 méter magas hegycsúcsra. Pazar látvány: jobbra (vagy balra): Románia legmagasabb csúcsa a Moldoveanu (2544 m); balra: a 2. legnagyobb csúcs a Negoiu (2535 m). Pihenés, csodálkozás, piknikezés után megyünk vissza az autóbuszhoz. Aki szeretné megcsodálni a hihetetlenül gyönyörű tájat felvonóból, megteheti vagy felfelé menet, vagy lefele jövet.
Kb. 17.00 körül indulás a különlegesen szép fekvésű Bikfalvára.
Kb. 19.00-ra érkezés Bikfalvára, szálláshely elfoglalása. A szálláshely honlapja: teglaspanzio.ro
19.30: Vacsorázás, majd pihenés, csillagnézés.

4. nap. Augusztus 20. péntek

A Világörökség része: Gelence, Kézdivásárhely és még sok-sok különlegesség; nagy magyarok nyomában: Mikes, Körösi Csoma

7.00 körül ébredés, reggelizés..
A délelőtti órákban elmegyünk Zágonba, Mikes Kelemen szülőfalujába. Megcsodáljuk a Mikes-Szentkereszty-kúriát, amelyben a Mikes Kelemen emlékkiállításon kívül a népszerű magyar színésznőnek, Kis Manyinak az emlékszobája is látható. Ezután a szomszéd falu különleges kis világa következik: CSOMAKŐRÖS. Meglátogatjuk a világhírű utazó, Kőrösi Csoma Sándor szülőházát, múzeumát, keresztelő templomát, és azt a két diófát melynek árnyékában pihent annak idején híres székelyünk. Ezután következik egy rendkívül gyönyörű 13. századi katolikus templom Gelencén, ami a Világörökség részét képezi. A templom falát középkori falfreskók díszítik.
13.00 Indulunk Kézdivásárhelyre. A várost nemrég jelölték az Unesco Világörökség címére, egyedülálló városszerkezete miatt. Sétálás a főtéren és az udvartereken, majd megtekintjük a Céhtörténeti Múzeumot. A Múzeum különleges tárlata a 247 beöltöztetett babából álló kiállítás.
A szállásunk felé tartva megállunk Alsócsernáton-on, ahol az egyik gyönyörű udvarházban megtekintjük Haszmann Pál Néprajzi Múzeumát. A tulajdonos egy hihetetlen nagy tudású ember, aki egy kis előadást tart nekünk a múzeumról, székelyekről, magyarokról (azt hiszem, szem nem marad szárazon).
Kb.18.00 érkezés a szállásra, vacsorázás, majd ha valaki szeretne egy különleges helyre sétálni, akkor…majd ott J..

5. nap. Augusztus 21. szombat

Természeti ritkaságok gyönyörű környezetben

7.00 körül ébredés, reggelizés, majd indulás a Szent Anna tó felé.
Útközben megállunk Bálványos közelében, ahol, ha szerencsénk van, akkor élőben láthatunk, sőt meg is simogathatunk két medvét. Ezután felsétálunk a torjai büdösbarlanghoz, Erdély egyik leghíresebb mofettájához.. Reumás és mozgásszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri zavarok, idült gyulladások, magas vérnyomás esetén a gázfürdők általában igen gyors gyógyulást eredményeznek. 12.00-ra érkezés a Nagy-Csomád egyik dombjára, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Innen lesétálunk a Szent-Anna tóhoz, ahol letáborozunk, sétálunk, fürdünk, piknikezünk, csónakázunk, élvezzük a táj szépségét. Aki szeretné, szabad programként megnézheti a Mohosi-tőzeglápot. A 800 méter átmérőjű tőzegláp területén számos csillogó tószem, és különleges, jégkorszak korabeli növényfajták találhatók.
Indulás a szálláshelyre, vacsorázás, majd közös, kulturális, zenés búcsúest.

6. nap. Augusztus 22. vasárnap

Utazunk és érkezünk, találkozunk, és elköszönünk

8.00 Reggelizés, búcsúzás a szívünkbe nőtt székely szállásadóinktól.
9.00 Indulunk a közelben fekvő Prázsmárra, ahol megtekintjük az UNESCO Világörökség részét képező legkülönlegesebb szász erődtemplomot.
A hely különlegességét az adja, hogy a kettős várfalba be van építve 272 tároló és lakóhelyiség. Ilyent más erődtemplomokban nem lehet látni!
11.30 Indulás haza az Anyaországba.
Útközben megállunk egészségügyi szünetekre.
Érkezés Makóra kb.19.30-ra, majd 20.15 körül Szegedre.

 

Részvételi költség: 50.000 forint, amely tartalmazza: útiköltséget, szállást, étkezést, idegenvezetést, a traktorozást és az egyéb kiadásokat.
A részvételi díj nem tartalmazza a biztosítás díját és a belépőket.
A biztosítás díja 350 Ft/fő/nap 80 év alatt. A belépőkre kb. 4.500 forintot kell félretenni.
Egyéb információk:
     -   a kirándulás alatt Korom István lesz a mentális csoportvezető, míg Balázs László lesz az idegenvezető.

  • az étkezés bőséges reggelit, és háromfogásos vacsorát, tartalmaz.
  • a napi programok időpontja helyenként változhat, de igyekszünk a pontos idő betartására
  • hozzunk magunkkal: esernyőt, vagy esőkabátot, fürdőruhát (mindenképp), az oda-útra élelmet, meleg ruhát, túrázni alkalmas cipőt…

Bármilyen kérdésre nagyon szívesen válaszolunk!

 

Érdeklődni és jelentkezni Kisimre Ferencnél a 06-30-489-2945-ös telefonszámon, és a: kisimreferenc@t-online.hu címen lehet, illetve Nagy Abonyi Attilánál a 06-20-314-98-71-es telefonszámon vagy a nagy.abonyi@vmdk-szeged.hu  e-mail címen.
Megjegyzés: a jelentkezés alkalmával, de legkésőbb március 20-ig, 20.000 Ft. előleget kell befizetni, a többit két héttel az utazás megkezdése előtt.

Így készülünk, szelíd háborúra,
Mindig magunkért, soha mások ellen
Sót párolunk és vásznakat szövünk
S míg kisebbítenek, lassan megnövünk!

 

Nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket, jelentkezőket!

 

Képgaléria

Balázs László felvételei

 

Dávid Szaniszla felvételei

 

Kisimre Ferenc és Pónya László felvételei

 

Szabó Erzsébet felvételei

   
   

 

 

 

 


© 2006 VMDK Szegedi Tagozata, vmdk@vmdk-szeged.hu