Sőregi Zoltán és Végső István Gyorsan, Bátran, hűséggel – A m. kir. "Balogh Ádám" 15. honvéd kerékpáros zászlóalj története 2010.03.23.

  • Sőregi Zoltán és Végső István

Gyorsan, Bátran, hűséggel – A m. kir. "Balogh Ádám" 15. honvéd kerékpáros zászlóalj története

 

Március 23-án hedden este 6 órai kezdettel a Millenniumi kávéház klubhelyiségében vetítéssel egybekötött előadás keretében mutatjuk be:
Sőregi Zoltán - Végső István:
Gyorsan, bátran, hűséggel
című, a m. kir. "Balogh Ádám" 15. honvéd kerékpáros zászlóalj történetét bemutató könyvét.
A TIMP kiadó által kiadott alkotást Kovács Gábor Attila történész mutatja be a szerzők jelenlétében.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!


"Írásunkban egy magyar katonai alakulat történetének, harcainak bemutatására vállalkoztunk. Az alakulat a második világháború során végigjárta az ország-gyarapítás összes helyszínét (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék), 1941-ben és 1944-ben szovjet és lengyel területen is harcoltak. Bevetésre kerültek a magyarországi színtéren, majd Ausztriában amerikai hadifogságba estek.

A tisztek között számos jelentős, híres személy volt, mint például Pajtás Ernő, a Szent Korona megmentője, vagy Oszlányi Kornél, a II. világháború legmagasabb magyar katonai kitüntetését, a Mária Terézia Katonai Rendet kiérdemlő tábornok. Reméljük, hogy a mai szemmel harci feladatra alkalmatlan egység története ráébreszti az Olvasót arra, hogy az emberi küzdés révén mekkora teljesítmény érhető el. A helyenként megvalósíthatatlan feladatokat is képes megoldani az, aki olyan leleményesség és bátorság birtokában van, mint a magyar királyi 15. „Balogh Ádám” honvéd kerékpáros zászlóalj állománya volt."

Szerző

 

Képgaléria

 


 


© 2006 VMDK Szegedi Tagozata, vmdk@vmdk-szeged.hu