A Bega és a Temes, a bennünket összekötő folyók 2010.01.26.

A Bega és a Temes, a bennünket összekötő folyók

A fenti címmel nyitjuk meg kiállításunkat a szegedi Millenniumi Kávéházban, 2010. január 26-án, kedden este 6-kor.

A Bega és a Temes mentén lévő településeket bemutató kiállítás anyaga egy európa-úniós projekt kapcsán jött létre.

A Temesköz, vagyis a Bánság területe egészen a trianoni békediktátum aláírásáig a történeti Magyarországhoz tartozott. Ekkor elszakították az anyaországtól és tovább osztották. Nagy részén az egykori Szerb-Horvát-Szlovén királyság és Románia osztozott meg, hét falu viszont a maradék Magyarországon rekedt. A Temes és a Bega a határral kettészelt Temesközi településeket köti össze. Az e településeken élő gyermekek írásaik és rajzaik segítségével mutatják be településük és a folyók kapcsolatát. Ebből az anyagból egy négynyelvű - román, szerb, magyar, angol - kiállítás és egy kiadvány állt össze, melyet most Szegeden is bemutatunk.

Vendégünk lesz Balanyi Sándor, lukácsfalvai Fehér tó Hagyományápoló és környezetvédő egyesület elnöke és Dr. Bodó Barna a temesvári szórványkutató alapítvány vezetője.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Nagy Abonyi Attila

Amennyiben meg szeretnék ismerni a lukácsfalvai Fehér tó Hagyományápoló és környezetvédő egyesület munkáját és a legaktuálisabb eseményeit, látogassanak el a Fehér tó Hagyományápoló és környezetvédő egyesület honlapra

 


© 2006 VMDK Szegedi Tagozata, vmdk@vmdk-szeged.hu