Tóth István szobrának felállítása Zentán 2009.05.23

Tóth István szobrának felállítása ZentánEgyesületünk a VMDK Szegedi Tagozata az NCA Nemzetközi civil kapcsolatok és európai integráció kollégiuma által kiírt pályázatán 772.000.-Ft támogatást kapott Tóth István (Zenta, 1912 - Hollywood, 2002) szobrának elkészítésére.
Zentai társszervezetünkkel, a Délvidéki Magyarok Ifjúsági Szervezetével együttmuködve, az alkotás elkészítésére a topolyai származású, Csongrádon élo Dudás Sándor szobrász- és éremmuvészt kértük fel.
A zentai szervezomunka oroszlánrészét Zsoldos Ferenc, a DMISz vezetoje bonyolította le.
A zentai önkormányzat a helyet biztosította és a szobor talapzatát készíttette el.
Az alkotást 2009. május 23-án szombaton este lepleztük le Zentán a hidfeljárónál kialakított téren. Az ünnepségre nagyszámú közönség, mintegy 200 fo jött el. Tóth István rokonain, ismerosein és tiszteloin kívül számos érdeklodo, a városért tenni akaró polgár is tiszteletét tette.
A világhíruvé vált alkotó hét évvel a halála után hazatért szülovárosába. Reméljük, hogy a zentaiak ápolni fogják emlékét!
Az alábbiakban a szobor leleplezése alkalmából elhangzott beszédeket és a sajtóban megjelent írásokat, valamint az ott készült felvételeket közöljük.

 

 

Képgaléria Gergely József képeiből

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2006 VMDK Szegedi Tagozata, vmdk@vmdk-szeged.hu